Informace, odkazy

Informace o naší školní jídelně

Při sestavování jídelníčku v naší školní jídelně se řídíme plněním  spotřebního koše,  který je součástí vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování. Dále se řídíme doporučenou pestrostí stravy vydanou Společností pro výživu, kterou schvalují i všechny krajské hygienické stanice, Metodickým doporučením MZ (jedná se o frekvenci zařazování surovin během měsíce). V naší školní jídelně používáme čerstvé kvalitní suroviny.

Podporujeme regionální dodavatele:

Pokud je to možné, tak při nákupu surovin dáváme přednost regionálním dodavatelům jako je Valašská mlékárna Valašské Meziříčí, fa Wastex Valašské Klobouky (vejce, čerstvé ovoce a zelenina, brambory), výsekové maso nám dodává Masná výroba Filák z Horní Lidče a od školního roku 2018/2019 budeme odebírat kvalitní hovězí maso v BIO kvalitě z místního Zemědělského družstva. Rodinná firma KOSTERA se zaměřuje na výrobu koření a bramborových směsí. Z ostatních dodavatelů stojí za zmínku i Bidfood (Nowaco) a Garant food service, od kterých máme mražené ovoce a zeleninu, zelené koření, drůbeží maso (krůtí od české firmy Zelenka ), králičí maso a ryby. Vzhledem k malému objemu pečiva, toto odebíráme v místní prodejně Jednoty a podáváme čerstvé v den nákupu. Při výběru potravin pro nás není kritériem pouze cena, ale i kvalita a původ. Kvalitní uzené maso (uzeninu) podáváme dětem minimálně, cca jednou do měsíce, většinou v malém množství v kombinaci s dalšími surovinami (jako polomasitý pokrm) nebo polévku – valašskou kyselici, halušky, zapékané pokrmy.

Vývary do polévek připravujeme z čerstvého masa a kořenové zeleniny. K dochucení používáme takové dochucovací prostředky, které neobsahují glutamát sodný a používáme je jen ve velmi malém množství. Vzhledem k plnění spotřebního koše a zároveň metodického doporučení zařazujeme častěji zeleninové, luštěninové a obilninové polévky. Jako zavářku upřednostňujeme pohanku, jáhly, ovesné vločky, kroupy, bulgur, kuskus, zahušťujeme jednak hladkou moukou, v poslední době i špaldovou nebo luštěninovou.

Pro přípravu hlavních jídel používáme kvalitní výsekové maso. Výběr druhů masa je rozmanitý – vepřové, hovězí, králičí, krůtí, kuřecí, kdy vepřové maso (libové) se snažíme zařazovat jednou za týden. Dvakrát do měsíce připravujeme ryby, snažíme se poskytnout různé druhy, včetně chlazeného lososa.

Přílohy jako např. – bramborovou kaši zásadně nepřipravujeme z polotovaru, ale pouze z čerstvých surovin – z brambor, mléka a másla. Kromě tradičních příloh do jídelníčku zařazujeme bulgur, kuskus, pohanku a jejich kombinace.

Nedílnou součástí spotřebního koše jsou luštěniny. Dnešní trend je jejich zařazování v menších dávkách a častěji, což je pro dětský organismus šetrnější. Čočku (různé druhy), hrách, fazole (různé druhy), sóju a cizrnu přidáváme do polévek, připravujeme mozaikovou  rýži (rýže a čočka), do hlavních pokrmů (fazole).

Každý týden se snažíme připravit bezmasý pokrm, sladké jídlo připravujeme dvakrát za měsíc.

Hlavní pokrm bývá vhodně doplněn zeleninovým salátem, kompotem (v menší míře), případně zeleninovou oblohou. Ze sterilovaných zelenin podáváme hlavně červenou řepu (Bonduelle) a okurky.

Jako nápoje jsou podávány ovocné a bylinné čaje od firmy AG FOODS a Biogena, ovocné koncentráty a šťávy, 100% džus firmy Tropico,  100% ovocné mošty, sirupy s vysokým podílem ovocné složky, bez konzervantů a barviv (moštěnické), kohoutkovou vodu ochucenou citronem, mléko bez práškových a tekutých příchutí (dětem chutná).

Moučníky ve školní jídelně z kapacitních a stravovacích důvodů (cukry) připravujeme minimálně, spíše se jedná o kombinace ovoce a mléčného výrobku (jogurt, zakysaná smetana, tvaroh), které jsou zdravější variantou a přispívají k plnění spotřebního škole.

V současné době školní jídelna není zapojena do žádného projektu, i tak se snažíme u dětí podporovat správné stravovací návyky (méně solit a výrazně kořenit). Dále dbáme, aby jídlo bylo chuťově vyvážené a aby se potravinami neplýtvalo.  Děti se ke konzumaci celého obědu nenutí, ale vybízíme je, aby alespoň ochutnaly. Některé pokrmy jsou pro ně totiž nové a nejsou na ně zvyklé.

 

Vypracovala Radomíra Kindlová, vedoucí školní jídelny.